De Asperge wordt wel "de koningin van de groenten" genoemd. Dat deze naam wordt verdiend kun je vaststellen door het bereiden van o.a. onderstaande recepten. Er worden veel asperges geïmporteerd uit o.a. Griekenland, maar de beste asperges komt uit Nederland, om precies te zijn uit Noord-Limburg. Dit komt vanwege de aanwezige stuifzandgronden die ideaal zijn voor de aspergeteelt. Uit deze regio komt 90% van de Nederlandse asperges. Het zou zonde zijn het seizoen (mei/juni) voorbij te laten gaan zonder minstens één keer deze groenten te bereiden!

Asperges op Rucola-Bedje

1,5 kg asperges, 100 gram rucola sla, 100 ml soja-room, 2 el tomatenketchup, 1 el olijfolie, 2 tl bloem, 2 tl provençaalse kruiden, snufje peper & zout

De verfijnde smaak van asperges kombineert heel goed met de krachtige nootachtige smaak van rucola sla.
 Bereid de asperges voor zoals in onderstaand recept aangegeven.
Verwarm de olijfolie en voeg de kruiden toe. Roer de bloem goed door de olijfolie en laat dit even staan. Voeg de soja-room toe en blijf goed roeren tot de bloem is gebonden. Voeg dan de tomatenketchup toe. Als de saus te dik wordt, wat rijste- of sojamelk toevoegen. Voeg naar smaak nog wat peper en zout toe. Serveer de asperges met de saus op een bedje van rucola sla.

 

Zomer Asperges met Provençaalse Kruidenroomsaus

f-asper.jpg (63455 bytes)

Schil de asperges (reken per persoon op zo'n 400 à 500 gram) zorgvuldig en snij ongeveer 0,5 cm van de onderzijde af. Dit stukje is te droog voor verder gebruik. Snij ook nog circa 2 cm van de onderkant af en laat deze stukjes meekoken voor de soep. Kook de asperges in circa 20-30 minuten gaar in groentebouillon. Serveer ze met provençaalse kruidenroomsaus, gebakken champignons, nieuwe aardappeltjes en een falafel-burger.

Voor de provençaalse kruidenroomsaus: 1  el olijfolie, 100 ml soja cuisine, 2 tl bloem, 2 tl provençaalse kruiden, nootmuskaat, peper en zout.

Verwarm de olijfolie en voeg de kruiden toe. Roer de bloem goed door de olijfolie en laat dit even staan. Voeg de soja-room toe en blijf goed roeren tot de bloem is gebonden. Als de saus te dik wordt, wat rijste- of sojamelk toevoegen. Voeg naar smaak nog wat gemalen nootmuskaat, peper en zout toe.

Deze saus is ook heerlijk op bloemkool, broccoli en gestoofde prei.

 

Asperge-Crème-Soep met Croutons

f-aspers.jpg (65032 bytes)

1 grote ui, (1 eetlepel groentenbouillonpoeder, voor als de asperges niet al in bouillon zijn gekookt), 1,5 el bloem, 2 el olijfolie, verse peterselie, 100 ml soja-cuisine, peper en croutons. Gebruik het kookwater, de stukjes en eventueel overgebleven asperges als basis voor de soep.

Smoor de in kleine stukjes gehakte ui in de olijfolie en voeg de bloem onder voortdurend roeren toe. Voeg steeds kleine beetjes kookwater toe en roer de bloem weer glad. Voeg dan het resterende kookwater met de aspergestukjes toe (vul dit eventueel aan met water tot +/- 1,5 liter) en laat dit circa 15 minuten pruttelen. Voeg op het laatst de soja room toe en zet het vuur uit. Voeg naar smaak nog eventueel wat peper toe. Serveer de soep met zelfgemaakte croutons en verse peterselie.

Recept zonder foto's in puur tekstformaat (TXT) -->  Handig om uit te printen!


 

Copyright © 2002 Lekker Plant-Aardig                                           
Aangepast: 2002-03-24