Start Reactie Forum V-Pas Inhoud/Zoek

Tofu

Tofu Seitan Bonen Kipnée Paddestoelen Soja-Brokjes Tempeh Soja-Room Wetenswaardig Reportage

 

Tofu,  Volwaardige Vleesvervanger

f-tofur.jpg (62640 bytes)

De hierboven afgebeelde gerookte tofu is vooral in natuurvoedingswinkels te verkrijgen. Ook verkrijgbaar is tofu naturel of met provençaalse kruiden. Gewone tofu is in vrijwel iedere supermarkt en toko te verkrijgen.

 

Al eeuwenlang (sinds 500 jaar voor onze jaartelling) wordt in China, Japan en andere Aziatische landen tofu gebruikt als eiwitbron in plaats van vlees. Tofu wordt gemaakt van sojabonen.  De sojaboon (Glycine maximus) is inheems in het noorden van China. Geholpen door de boeddhistische doctrine van het vegetarisme verspreidde hij zich snel door heel China. Tot de 17e eeuw was de sojaboon in Europa onbekend  en ook in Amerika werd er nauwelijks aandacht aan besteed. De commerciële belangstelling voor de boon werd gewekt toen men ontdekte dat hij een bijzonder hoog eiwitpercentage bevat van maar liefst 40%. Jammer genoeg wordt het overgrote deel van de sojaoogst gebruikt als veevoer, terwijl hij dus veel efficiënter direct door mensen geconsumeerd kan worden. (zie ook wereldvoedselsituatie). Ook de spruiten/kiemen van de sojaboon, een soort taugé, kunnen worden toegepast bij diverse gerechten. Omdat de bereiding van tofu lijkt op het proces van kaas maken, wordt tofu ook wel ‘sojakaas’ genoemd. De sojabonen worden grondig gewassen, gekweekt en tot kookpunt verhit. Vervolgens wordt dit mengsel heel fijn vermalen en gezeefd. Aan de zo verkregen sojamelk wordt een stremsel toegevoegd. Dit is geen dierlijk stremsel, zoals bij kaas (stremsel uit de maag van dode kalveren), maar bestaat uit een van nature voorkomend mineraal (gesteente/zout, nl. calciumsulfaat, calciumchloride). Tofu is een gezonde vleesvervanger, niet alleen vanwege het hoge eiwitgehalte, ook het vetgehalte is laag en het bevat, zoals alle plantaardige produkten, geen cholesterol.

Tofu is neutraal van smaak. Met behulp van zout, kruiden, specerijen, tamari, shoyu, sambal, ketjap of tomatenpuree kunt u tofu op smaak brengen. Lekker is om tofu gedurende enkele uren koel weg te zetten in een marinade. Tofustukjes kunt u ook verwerken in soep en ragout. Eenmaal uit de verpakking gehaald, kunt u tofu het beste onder water in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren en binnen 2-3 dagen gebruiken.

Er is ook ‘Tofu gerookt’. Na de bereiding wordt de tofu gerookt met behulp van een geavanceerde methode waarbij geen schadelijke verbrandingsstoffen kunnen ontstaan. Rooktofu is heerlijk als vervanging voor gerookte worst in diverse winterse stamppotten. Naast deze tofu-produkten is er een kant & klaar heerlijk gekruide tofu in blokjes gesneden: Tofu saté. Deze hoeft u enkel op te warmen of te verwerken in ragoûts of sauzen. Eventueel kunt u ze ook bakken in hete olie. Alle tofu produkten zijn koelprodukten en vindt u in het koelvak van uw natuurvoedings- of reformwinkelier of supermarkt en zijn overal verkrijgbaar van biologische teelt. D.w.z. dat deze verbouwd zijn zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en ook zonder toepassing van genetische manipulatie. Het EKO-keurmerk is een garantie voor biologische kwaliteit.

Roerbak Tofu

f-tofuv.jpg (61550 bytes)

Tofu is o.a. in supermarkten verkrijgbaar in de traditionele vorm in blokken, maar ook sinds enige tijd in verschillende voorbewerkte produkten, die erg makkelijk zijn in het gebruik. Van links naar rechts: Fijngehakt Tofu, uitstekend geschikt als vervanger van gehakt in bijvoorbeeld pastasauzen. Roerbak Tofu, fris kruidig, voor bij een stamppot. Roerbak Tofu, mild pikant, voor bij nasi of bami of oosterse schotels.

 

Fijngehakt Tofu

f-tofug.jpg (61260 bytes)

Deze tofu fijngehakt is gebakken met wat sojasaus en sambal.

 

Roerbak Tofu

F-SJBRKJS.jpg (61889 bytes)

De boven afgebeelde roerbak tofu is gebakken met Indonesische kruiden en shoyu.

 

Toepassingen van tofu op deze web-site:

Tofu Stroganov

Boerenkool met Rook-Tofu

Spaghetti Veganaise

Indian-Wrapper with Mushrooms

Tofu met Knoflook-Crème-Saus  of  Tofu Stroganov  (in MS-Word-Formaat)

Zuurkool Ovenschotel

Broodje Vega-Shoarma met Knoflook-Saus

 

 

Copyright © 2002 Lekker Plant-Aardig                                           
Aangepast: 2001-10-13