Start Reactie Forum V-Pas Inhoud/Zoek

Tempeh

Tofu Seitan Bonen Kipnťe Paddestoelen Soja-Brokjes Tempeh Soja-Room Wetenswaardig Reportage

 

Tempeh, Bijzonder en Rijk aan Voedingsstoffen

f-tempeh.jpg (60589 bytes)

 

Tempeh is traditioneel voedsel afkomstig uit IndonesiŽ. Het bestaat uit zachtgekookte sojabonen die gefermenteerd zijn door een speciaal daarvoor gekweekte schimmel. De sojaboon (Glycine max) is inheems in het noorden van China. Geholpen door de boeddhistische doctrine van het vegetarisme verspreidde hij zich snel door heel China. Tot de 17e eeuw was de sojaboon in Europa onbekend  en ook in Amerika werd er nauwelijks aandacht aan besteed. De commerciŽle belangstelling voor de boon werd gewekt toen men ontdekte dat hij een bijzonder hoog eiwitpercentage bevat van maar liefst 40%. Jammer genoeg wordt het overgrote deel van de sojaoogst gebruikt als veevoer, terwijl hij dus veel efficiŽnter direct door mensen geconsumeerd kan worden. Door de fermentatie blijven de bonen samengebonden tot een vast blok. Het fermentatieproces valt te vergelijken met de bereiding van kaas (bijvoorbeeld door de camembertschimmel), yoghurt (bereid met melkzuurbacteriŽn) of brood (gemaakt met desem of gist). Tempeh bevat 19,5% eiwitten dat in vergelijking met kip 21% en biefstuk 20% een mooi percentage is.

Tempeh is een rijke vegetarische bron van mineralen, vooral ijzer en calcium (kalk). Het is licht verteerbaar. De soja-eiwitten worden door de fermentatie omgezet in makkelijk opneembare bestanddelen. De sojabonen worden als het ware ‘voorverteerd’. Het bevat gťťn gluten en is, zoals alle plantaardige ingrediŽnten, vrij van cholesterol. Kortom; het is een volwaardig voedingsmiddel en het bevat de hele sojaboon met de natuurlijke vezelstoffen van de soja en is laag aan calorieŽn (182 kcal/100g). Het wordt gemaakt zonder zout. Op veel plaatsen in Nederland wordt niet-biologische tempeh gemaakt. De tempeh met een EKO-keurmerk is vrij van chemische toevoegingen en pesticide residuen. Net zoals het fermenteren van camembert, bier of wijn, vereist het goed fermenteren van tempeh grote vakkennis, feeling en ervaring.

Al meer dan 2000 jaar lang wordt tempeh in het Oosten als eiwitbron gebruikt. Door de lichte verteerbaarheid kan tempeh al aan kinderen vanaf 6 maanden worden gegeven (gekookt of gestoomd). Onderzoek heeft uitgewezen dat tempeh een verlagend effect heeft op de cholesterolspiegel.

Voedsel-deskundigen zijn van mening dat tempeh ťťn van de belangrijkste eiwitbronnen van de toekomst zal worden. Een veld sojabonen kan 20x meer bruikbare eiwitten opleveren dan wanneer we dit veld zouden gebruiken om vee op te laten grazen (zie ook wereldvoedselsituatie). Tempeh is een milieuvriendelijk produkt: de fabricage van tempeh veroorzaakt geen mestoverschotten, bodemverontreiniging of zure regen. Tempeh is verkrijgbaar van biologische teelt. D.w.z. dat de sojabonen verbouwd zijn zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en ook zonder toepassing van genetische manipulatie. Het EKO-keurmerk is een garantie voor biologische kwaliteit.

Tempeh wordt meestal in dunne plakjes gesneden en gefrituurd of in olie gebakken tot hij knappend en goudbruin is. Dan kan de tempeh op smaak gebracht worden met o.a. wat shoyu sojasaus. Op die manier doet de smaak vaag denken aan gebakken kip en kan de tempeh gebruikt worden in veel recepten. Diepgevroren tempeh of gedroogde tempeh is onbeperkt houdbaar. Enkele ideeŽn: tempeh kan gebruikt worden in soepen, sauzen, in satťs in pizza’s, spaghetti’s, gebakken rijst, tempeh-burgers, salades enz.

Ongebakken Tempeh

f-tempe2.jpg (62610 bytes)

Bij deze in plakken gesneden ongebakken tempeh zijn de sojabonen nog duidelijk te onderscheiden. Al het goeds van de gehele sojaboon zit in tempeh, terwijl het door de fermentatie toch heel goed verteerbaar is.

 

  Gebakken Tempeh

f-tempeb.jpg (61105 bytes)

Deze tempeh is zonder verdere toevoegingen gebakken in olijfolie. Het is ook lekker om de tempeh na het bakken af te blussen met wat shoyu en rode wijn.

 

Toepassingen van tempeh op deze web-site:

Tjap Tjoy met Tempeh

 

 

Copyright © 2002 Lekker Plant-Aardig                                           
Aangepast: 2001-09-25