Start Reactie Forum V-Pas Inhoud/Zoek

Spreads

Tom-Tosti P‚tťs Spreads Hummus Shoarma

 

Broccoli-Pijnboompitten-Spread

150 g broccoli, 2 ŗ 3 eetlepels pijnboompitten, 1 theelepel gomasio (of meer naar gelang de smaak), 2 theelepels gedroogde basilicum (of verse indien beschikbaar), 1 theelepel oregano, een mespuntje gember, 1 eetlepel olijfolie of notenolie, een paar druppels tabasco

Rooster de pijnboompitten onder voortdurend roeren kort in een pan (let op dat ze niet aanbranden!). Laat de broccoli gaar worden (koken, magnetron of stomen). Meng dit met de overige ingrediŽnten in een blender, keukenmachine of met de (staaf)mixer. Er ontstaat dan een dikke pasta die verrukkelijk is voor op de boterham of op toast. De pasta is in principe zo'n 5 dagen houdbaar in een afgesloten bakje of potje in de koelkast, maar is dan hoogstwaarschijnlijk al lang op!

Variaties:
* Wortel en hazelnoten (i.p.v. broccoli en pijnboompitten), maar dan slechts 1 theelepel basilicum en wat tijm.

* Prei met walnoten, 1 theelepel basilicum en wat nootmuskaat. 

 

Selderij-Spread

150 gerookte tofu, 100 gram knolselderij, zout naar smaak, 1 eetlepel appeldiksap, 2 eetlepels tofunaise of amandaise, 1/2 eetlepel appelazijn.

Prak de tofu fijn, rasp de knolselderij zeer fijn en meng ze zorgvuldig met de overige ingrediŽnten. Het beste gaat dit in een keukenmachine of blender. De spread is lekker als broodbeleg, op toastjes of ook als dipsaus.

 

Paprika-Bleekselderij-Spread

125 tofu, 1/4 deciliter water, 50 gram rode paprika, 100 gram bleekselderij, 1 teentje knoflook, 1 eetlepel tomatenketchup, 1 eetlepel appelazijn, 1 eetlepel appeldiksap, zout naar smaak, 2 eetlepels olie.

Prak de tofu zeer fijn (zonodig met het water), Snijd de paprika en de bleekselderij zo fijn mogelijk. Pers het teentje knoflook uit. Roer alle ingrediŽnten zorgvuldig door elkaar. Het beste gaat dit in een keukenmachine, blender of met een staafmixer. De spread is lekker als broodbeleg, op crackers, tomaten of komkommers.

 

Sesam-Miso-Pinda-Spread

200 gram tofu, 2 eetlepels natto miso (met gembersmaak), 2 eetlepels tahin, 2 eetlepels pindakaas, 2 eetlepels tomatenketchup

Prak de tofu met een vork zo klein mogelijk en meng er dan de overige ingrediŽnten doorheen. Het beste gaat dit in een keukenmachine, blender of met een staafmixer. Heerlijk op de boterham!

 

Het bovenste recept is ingezonden door Rebecca, de onderste drie recepten zijn overgenomen uit  "De veganistische keuken" van Ben Klok. Dit boekje bevat vele recepten, informatie en tips om lekker plantaardig te koken. Voor meer informatie over dit boekje kijk op:
http://www.veganisme.non-profit.nl/recepten.htm

Recept zonder foto's in puur tekstformaat (TXT) -->  Handig om uit te printen!


 

Copyright © 2002 Lekker Plant-Aardig                                           
Aangepast: 2001-09-23