Start Reactie Forum V-Pas Inhoud/Zoek

Soja-Brokjes

Tofu Seitan Bonen Kipnée Paddestoelen Soja-Brokjes Tempeh Soja-Room Wetenswaardig Reportage

 

Soja-Brokjes

Alleen de eiwitten en koolhydraten van de sojaboon zijn verwerkt in soja-brokjes. De brokjes zijn verkrijgbaar in droge vorm en daarom lang houdbaar. Omdat ze enorm opwellen tijdens het koken zijn ze heel economisch in het gebruik.

F-SOJABRKV.jpg (62201 bytes)

De hierboven afgebeelde sojabrokken van het merk Vetara zijn de meest grove en bij uitstek geschikt voor het maken van soja-saté. Ze zijn ook verkrijgbaar in middel en fijn van diverse andere merken, ook van biologisch geteelde sojabonen.

 

Sojabrokken zijn eenvoudig van samenstelling doch eiwitrijk en derhalve een prima vleesvervanger. Ontvette sojabloem en water worden onder hoge druk in een machine gekneed en ‘gaar’ gekookt. Terwijl het deeg uit de machine komt, snijdt een mes het gare deeg in brokken. De sojabrokken drogen nog enige tijd na en worden vervolgens verpakt. Sojabrokken zijn neutraal van smaak. U bereidt sojabrokken door ze gedurende 25 minuten te koken in water met naar wens vegetarische bouillonpoeder, ketjap of shoyu (en kruiden/specerijen). Sojabrokken nemen bij de bereiding 4x hun eigen gewicht op. Gekookte sojabrokken kunt u laten uitlekken en verwerken in saus en ragout of bakken in olie. Sojabrokken zijn eiwitrijk, te weten ongeweekt 52% eiwit (=geweekt 13%). Daarnaast zijn ze vetarm en cholesterolvrij. Een groot voordeel is dat u sojabrokken erg lang kunt bewaren, omdat het een droog produkt is. Ze zijn verkrijgbaar in Grof, middel en fijn. Grove brokken (zie afbeeldingen) zijn o.a. heel geschikt voor soja-saté, fijnere brokken bijvoorbeeld voor pasta-sauzen. Alle soorten brokken zijn verkrijgbaar van biologische teelt. D.w.z. dat de ingrediënten verbouwd zijn zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en ook zonder toepassing van genetische manipulatie. Het EKO-keurmerk is een garantie voor biologische kwaliteit.

 

In groentenbouillon gekookte soja-brokjes:

f-sj-k.jpg (61034 bytes)

 

Op een saté-stokje:

f-sate.jpg (61475 bytes)

Heel belangrijk bij Soja-Saté is het laten intrekken van de kruiden na het koken van de brokjes. Eén nachtje laten staan geeft het beste resultaat. Zie toepassingen.

 

Toepassingen van soja-brokjes op deze web-site:

Antilliaanse Stoofpot

Soja Saté bij Oosters Feestmenu

Soja Saté  (recept in MS-Word formaat)

Broodje Vega-Shoarma met Knoflook-Saus

Lasagne Royale met twee Sauzen

 

 

Copyright © 2002 Lekker Plant-Aardig                                           
Aangepast: 2003-02-02