Start Reactie Forum V-Pas Inhoud/Zoek

Meer Info

Recepten Broodbeleg IngrediŽnten Achtergronden Meer Info

 

WKD-2002
Kook-Workshop
Mayo-Test
Vega-Balie
VELT Beurs
Open Dag

Er zijn op het Web nog veel meer sites met informatie over plantaardig of vegetarisch eten en lekkere recepten:

Algemene Informatie:

Nederlandse Vereniging voor Veganisme NVV

OfficiŽle site van de NVV (in april 2001 totaal nieuw vormgegeven) met heel veel informatie, regionale contactpersonen, artikelen uit het NVV tijdschrift "Gezond Idee", een eigen forum, enz. enz.
Informatie gerangschikt op onderwerp
Additieven (E-nummers) en hun herkomst
Wat is veganisme?   (veganisme in vogelvlucht)
Info over Zuivel: www.zuiveloffline.nl

Nederlandse VegetariŽrsbond

De fraai vormgegeven web-site van de Nederlandse VegetariŽrsbond met info en links. Het beste overzicht van snoep geschikt voor vegetariŽrs staat op deze site.

EVA,  Ethisch Vegetarisch Alternatief

Deze Belgische organisatie heeft als doel het promoten van vegetarisme en veganisme. Ze doen dat d.m.v. van voorlichting via o.a. hun website en eigen uitgaven. Ze geven veel, wetenschappelijk onderbouwde, informatie over alle aspekten van vegetarisme en veganisme. De site ziet er prachtig uit, bevat veel informatie, heel aktueel dagelijks nieuws, een forum en natuurlijk recepten. Absoluut een bezoek waard!

Vegatopia

Zeer veelzijdige Nederlandstalige site met o.a. een grote hoeveelheid recepten uit diverse internationale keukens, een uitgebreide restaurantgids voor Nederland en BelgiŽ, chat-mogelijkheden met andere planteneters, opiniepeilingen, een helpdesk, enz. Eťn van de mooiste faciliteiten van Vegatopia is het (gezellig drukke) webforum.

Vegetarische Startpagina

Startpagina's met veel links naar vegetarische en veganistische web-sites in binnen- en buitenland:

Vegan Intelligence

Deze website van John Otters bevat veel informatie over veganisme en vegetarisme. O.a. dierenwelzijn, milieu, gezondheid en de wereldvoedselsituatie komen uitgebreid aan de orde. Ook wordt er veel aandacht besteed aan produkten die niet vegan zijn en er wordt uitgelegd wat de problemen zijn, met name wat betreft dierenwelzijn, voor deze produkten. De voedingsinformatie op de site is erg kompleet.

Geschiedenis van het Westers Vegetarisme

Buitengewoon uitgebreide en prachtig vormgegeven pagina over de geschiedenis van het vegetarisme met tal van verwijzingen naar personen en gebeurtenissen. Niet alleen bevat deze site een schat aan informatie en mooie illustraties, tevens is de bronvermelding (met hyperlinks) uitstekend verzorgd. Een must voor iedereen die een werkstuk maakt over dit onderwerp.

 

Puur Plant-Aardige Recepten:

NVV recepten
Recepten gegroepeerd op soort
Recepten gegroepeerd op ingrediŽnt
Recepten gegroepeerd op naam
Het Menu van de Week...

 

Puur plantaardige recepten Vegatopia

 
EVA Recepten

 

Vegetarische Recepten:

Vegatopia

Grote hoeveelheid recepten in veel kategoriŽn. 

b00b's vegetarische web-site

Prachtig vormgegeven site met veel recepten en ook wat achtergrondinformatie over waarom je vegetarisch zou moeten eten.

 

Informatie over Dierenwelzijn:

Over dit onderwerp is op internet bijzonder veel informatie te vinden. Onderstaande links (die zelf ook weer heel veel waardevolle links bevatten) zijn daarvan enkele voorbeelden:

Dierenwerkstuk

Deze website van Wakker Dier staat boordevol informatie om je te helpen bij spreekbeurten en andere schoolopdrachten over de bio-industrie.

CIWF (Compassion in World Farming, afd. Nederland

Veel (Nederlandstalige) informatie over de bio-industrie, dierenrechten, akties, enz. De site bevat veel informatie die ook erg geschikt is voor een werkstuk of spreekbeurt. Je kunt bij CIWF tegen kostprijs ook films of schriftelijk materiaal bestellen. De scholierenkrant van CIWF (gratis schriftelijk verkrijgbaar en ook te downloaden in PDF-formaat) is echt geweldig!

Animal Freedom Web-Site

Veel informatie over bio-industrie, voedsel, dierenrechten, milieu, veel foto's, filmpjes, ekologische alternatieven, aktuele info over akties, etc. Ook deze site bevat veel informatie die geschikt is voor werkstukken en spreekbeurten.

Stichting Menodi

De stichting Menodi steunt landelijk instanties die zich inzetten voor de bescherming van dieren in het algemeen. Daarnaast steunt Menodi initiatieven om de biologische landbouw te stimuleren. 
Hiermee hoopt Menodi een betere en meer evenwichtige samenleving tussen mens, dier en milieu te bevorderen.

Dierenrechten Web-Site

Heel wat misstanden in de bio-industrie, bont-industrie en proefdierenlabs, worden op deze site van Rudy Nordhausen treffend en met niets verhullende illustraties aan de kaak gesteld. Ook wordt er uitgebreid aandacht besteed aan de gruwelen bij stierengevechten. Sinds kort heeft de site ook een diskussie-forum, waar het er soms hard aan toegaat tussen voor- en tegenstanders van de bio-industrie.

GAIA  (Global Action in the Interest of Animals)

GAIA kwam in tijdje terug nog in het nieuws door het aan de kaak stellen van de schandalige en schokkende praktijken op veemarkten.
"Alle levende wezens met gevoelens en verlangens hebben recht om gelijkwaardig te worden behandeld met respect voor hun welzijnsnoden en levensbehoeften. Alle dieren met gevoelens en verlangens hebben recht op leven in de beste omstandigheden in harmonie met de natuur, vrij van mishandeling en uitbuiting, vrij van opsluiting en foltering, zij het in naam van de wetenschap, voeding, kleding, sport, traditie, vertoning of vermaak." ...Aldus de site.

 

Informatie over Milieu:

Milieu-Defensie Home Page

Informatie over o.a. landbouw, bossen, voeding, etc.

 

Informatie over Gezondheid:

Physicians Committee for Responsible Medicine (P.C.R.M.)

Onafhankelijke artsenvereniging waarvan al bijna 5000 artsen lid zijn, voornamelijk in de V.S.  De P.C.R.M. doet zelf onafhankelijk onderzoek (gefinancierd door meer dan 100.000 donateurs) naar o.a. de effekten van voeding op de gezondheid en de relatie tussen voeding en ziekten. De vereniging heeft o.a. baanbrekend onderzoek gedaan naar de relatie tussen dierlijke produkten (zoals vlees en zuivel) en hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Als meest gezonde voeding beveelt de vereniging een puur plantaardig dieet aan op basis van granen, groenten, fruit, noten en peulvruchten.

Informatie over vlees en gezondheid...

Informatie over vis en gezondheid...

Informatie over melk/zuivel en gezondheid...

Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV)

Informatie gerangschikt op onderwerp over o.a. eiwitten, zuivel, vitamines en mineralen...

 

Vega-Produkten, Vakanties  & Diversen:

Vega-Life, Schoenen

Je kunt hier on-line degelijke niet-leren schoenen bestellen.

Vonk, uitstapjes voor VegetariŽrs en Veganisten

Vonk organiseert eens in de 3 ŗ 4 weken een uitstapje voor vegetariŽrs en veganisten ťn voor iedereen die serieus in het vegetarisme geÔnteresseerd is. De groepsgrootte varieert van 8 tot 25 personen. De leeftijd van de deelnemers ligt meestal tussen 25 en 65 jaar. Iedere keer zijn er nieuwe gezichten. Naast een goed gesprek is er veel vrolijkheid tijdens de uitstapjes en valt op dat men zich gauw op zijn gemak voelt. Vele vriendschappen zijn al ontstaan in de 2 jaar dat Vonk aktief is.

Finca Castanea, Studio & Spa

Vrienden van Lekker Plant-Aardig hebben in Andalucia (Spanje) een bijzondere accommodatie geopend op hun ecologische finca (boerderij). Finca Castanea ligt in een kleine groene vallei van het natuurgebied īSerrania de Rondaī, 15 km van de historische stad Ronda en 1500 meter van het Moorse bergdorpje Cartajima. Op het terrein van 1,5 ha groeien tientallen soorten noten en fruit zoals: kiwi's, druiven, kastanjes, amandelen, kweeperen, pruimen, kersen, walnoten, appelen, peren, cactusvruchten, jojoba, olijven, granaatappelen, hazelnoten, abrikozen,enz. Ook groeien er kruiden zoals lavendel, rozemarijn, citroenmelisse en verschillende soorten munt. Er zijn dus volop mogelijkheden om zuiver plantaardig te eten in deze schitterende omgeving. Op finca Castanea kun je een studio huren met een eigen keuken en kruidenpatio (voor eigen gebruik) en een groot bronbad (21 m2). De studio is comfortabel.

La Garnasette, Vegetarisch/Veganistisch Pension

Pension in de Franse Auvergne een waar je ook hťťrlijk zuiver plantaardig kunt eten. Het is er heel rustig, kleinschalig en vooral erg geschikt voor wandelaars.

 

Aktiviteiten:

Verslag van de kook-workshop in Utrecht. Bekijk de recepten die tijdens de workshop zijn bereid en lees alles over het vervangen van eieren. (Ter gelegenheid van Wereld Veganisme Dag, stonden Igna en Marcello -van deze site- op de Vega-Beurs in Utrecht. De beurs was zaterdag 3 november en er waren tal van aktiviteiten, informatiestands, producenten, hapjes, maaltijden, workshops, video's, lezingen, een heuse cakewedstrijd en een grote mayonaise-test. Marcello liet op de beurs zien hoe je zelf een lekkere, zuiver plantaardige, mayo kunt maken en tevens maakte hij er een vruchten-kwarktaart klaar).

Ook een foto-verslag van de informatie- en kookbalie bij natuurvoedingswinkel "Puur Natuur" in Venlo-Blerick op vrijdag 2 november. Op de stand was informatie verkrijgbaar en waren diverse plantaardige produkten te proeven, deels (kant en klaar) verkrijgbaar in de winkel en deels zelf gemaakt.

Foto-Verslag 17 september NVV-stand op VELT-beurs

Op zondag 17 september stonden we met ons groepje met een grote stand op de natuurbeurs van V.E.L.T. (Vereniging Ekologische Leef en Teeltwijze) in Molenbeersel, gemeente Kinrooy in BelgiŽ. Op deze stand waren weer diverse plantaardige lekkernijen te proeven en er was veel informatie aanwezig.  Was de beurs een succes??? Bekijk het uitgebreide foto-verslag...

Foto-Verslag open dag NVV & EKO op 18 juni  "de Waog" !!!

Op zondag 18 juni stonden we met ons groepje met een grote stand op de open dag van Wiel van de Bool, een EKO-boer in Neer (Limburg). Op deze stand waren diverse plantaardige lekkernijen te proeven en er was veel informatie aanwezig. Op de boerderij waren ook tal van andere, hoofdzakelijk plant-aardige, stands. Een heel uitgebreide rapportage met digitale foto's van de open dag staat nu op de bijgewerkte "open dag"- pagina. Hier komt o.a. het volgende aan de orde: De diverse producenten en leveranciers die aanwezig waren. (O.a. importeur vegetarische/veganistische wijnen). De "live"-geluidsopname van de reactie van onze gastheer Wiel, nadat hij onze soja-satť had geproefd!!! Zitten er soms kaboutertjes bij "de Waog?" Er wordt flink gebeugeld in Neer! Aardbeitjes plukken & Broodjes bakken. Doen Wiel & Trudelies soms aan genetische manipulatie?!?..... Ga naar de Open Dag Pagina ...

 

 

Copyright © 2002 Lekker Plant-Aardig                                           
Aangepast: 2006-01-19