Lasagne Royale met twee Sauzen

Voor de groentesaus:
400 g gemengde groenten (diepvries), 1 dikke prei, 1 ui, 6 el tomatenpuree (ťťn blikje), 200 g gerulde tofu of 75 g sojabrokjes*, 3 tl Italiaanse kruiden

Voor de "kaas"-saus:
80 g (= ĺ kopje) cashewnoten, 25 g (= ĺ kopje) gedroogde gistvlokken, 60 g (= ĺ kopje) havermout, 40 g (= Ĺ kopje) arrowroot of maÔzena, 4 el tahin, ĺ liter sojamelk, rijstemelk of water, 4 el citroensap, 2 teentjes geperste knoflook, 1 tl mosterd 1 tl zout, Ĺ tl geelwortel

Verder zijn er nog ongeveer 300 ŗ 400 gram lasagne-vellen nodig (op de foto is lasagne verdi -met spinazie- gebruikt). De bovenste laag "kaas"-saus kan eventueel nog bestrooid worden met gomasio

De genoemde ingrediŽnten zijn voldoende voor een grote ovenschaal (2Ĺ liter)

 

Bereiding van de groentesaus: Bak de tofu in olie en voeg na ca. 4 minuten de groenten (diepvries groenten, prei en ui), tomatenpuree en kruiden toe. Laat dit mengsel nog zo'n 5 minuten op een laag vuurtje sudderen. Voeg water toe als de saus te dik wordt.
*Als je sojabrokjes i.p.v. tofu gebruikt (deze zijn lang houdbaar en voordeliger in het gebruik), moet je deze eerst volgens de aanwijzingen op de verpakking zo'n 20 minuten koken in groenten- of kruidenbouillon.

Bereiding van de "kaas"-saus: Meng alle ingrediŽnten in een keukenmachine of met de staafmixer. Zorg dat alles heel fijn gemalen is (vooral de noten en havermout; als je een keukenmachine hebt, kun je het beste eerst de droge ingrediŽnten mengen/malen en dan pas de vochtige ingrediŽnten toevoegen. Met een staafmixer moet je gewoon iets langer doormixen). Giet het mengsel over in een pan en breng het langzaam aan de kook onder voortdurend roeren (om aanzetten/aanbranden te voorkomen). Zet het vuur lager en laat de saus enkele minuten doorpruttelen en binden. Blijf roeren. Als de saus te dik wordt kun je wat water toevoegen.
(De "kaas"-saus is gebaseerd op enkele recepten van Joanne Stepaniak, die met haar "Uncheese Cookbook" veel succes heeft in de Verenigde Staten. In haar recepten weet ze door het kreatieve gebruik van plantaardige ingrediŽnten, dus zonder zuivelprodukten, toch een heerlijk kaas-effekt te bereiken).

Vet een grote ovenschaal in (minstens 2,5 liter) met wat olie. Doe eerst een laag groentesaus in de schaal en dan een laag lasagne bladen (breek deze indien nodig in stukjes om ze op maat te maken). Voeg dan een laag kaassaus toe en dek deze weer af met lasagne bladen. Dan weer een laag groentesaus, enzovoorts, tot de schaal vol is.  N.B.: Let op dat je voldoende kaassaus overhoud voor de bovenste laag, want dat moet kaassaus zijn!  De bovenste kaassaus-laag kun je eventueel nog bestrooien met gomasio (= geroosterd sesamzaad). Zet de schaal in een voorverwarmde oven op 190 graden en laat e.e.a. in een klein half uur gaar worden.

Recept zonder foto's in puur tekstformaat (TXT) -->  Handig om uit te printen!


 

Copyright © 2002 Lekker Plant-Aardig                                           
Aangepast: 2001-03-18