Amandaise, Amandel-Mayonaise

Ingrediėnten voor ± 5 deciliter:
125 gram amandelen met vlies, 1¾ deciliter water of sojamelk, 3 theelepels sojameel, 1 theelepel    gedroogde gistvlokken of bouillonpoeder, ½ theelepel knoflookpoeder, ± ½ theelepel kruidenzout, 2 deciliter saffloerolie of zonnebloemolie, 3 eetlepels citroensap, ½ eetlepel appelazijn

Bereiding:
Giet kokend water over de amandelen en laat ze 10 ą 15 minuten weken. Pel de amandelen en dep ze droog met keukenpapier. Maal de amandelen in ± 1 minuut fijn in een keukenmachine of blender en voeg het sojameel, knoflookpoeder, zout, gist en 1 dl water of sojamelk toe. Meng dit geheel ± 30 seconden en voeg dan de rest van het water toe. Meng het nu nog eens ± 2 minuten op hoge snelheid tot er een gladde room ontstaat. Zet de keukenmachine of blender in de laagste stand en laat de olie in een dunne straal op het mengsel lopen tot dit op dikke mayonaise lijkt. Laat het dan nog ± 2 minuten op de laagste stand mengen. Klop het citroensap en de azijn door de mayonaise en laat alles nog ± 2 minuten goed mengen op de laagste stand.

De Amandaise is lekker dik en verrukkelijk op een broodje of boterham met tomaat of rauwkost. Ook in salades of gerechten waar normaliter mayonaise gebruikt wordt is amandaise een lekker, gezond en zuiver plantaardig (dus cholesterolvrij!) alternatief. Gecombineerd met wat verse kruiden en/of specerijen, bijvoorbeeld bieslook, maak je er eenvoudig een heerlijke dipsaus van.
In een afgesloten pot in de koelkast is de amandaise ongeveer 14 dagen houdbaar.

Gebaseerd op een recept uit "Het groot Leven Lang Fit kookboek" van Marilyn Diamond. Dit dikke boek staat vol met lekkere recepten en bevat informatie over o.a. ingrediėnten. Tevens bevat het veel tabellen met informatie over welke produkten de beste bronnen zijn voor vitaminen, mineralen en andere noodzakelijke voedingsstoffen. Bereidingswijzen en voedingstheoriėn komen ook aan de orde. Het kost meen ik nog geen 40 gulden, wat heel goedkoop is voor zo'n dik gebonden boek! Het boek is uitgegeven door uitgeverij De Kern in Baarn (ISBN 90-325-0379-0)

 

 

Igna's Mayo

Basis-Ingrediėnten:
2 eetlepels wijnazijn, 6 eetlepels zonnebloem- of olijfolie, 2 eetlepels appeldiksap, 1 theelepel kruidenzout, 1 eetlepel mosterd (Franse, fijne), 80 gram gekookte aardappel (koud), sojamelk/rijstemelk en/of water, eventueel een snufje geelwortel (voor de kleur).

Bereiding:
Meng de azijn, olie, appeldiksap en de mosterd in een keukenmachine. Voeg daarna de aardappel toe en mix het nog even goed. Breng de mayo op de juiste dikte met water of sojamelk en breng 'm op smaak met kruidenzout. Nu kan iedere gewenste smaak worden toegevoegd voor b.v. dressings en dipsausjes, zoals wat knoflook voor knoflooksaus, verse kruiden voor smeerseltjes en tofu voor tofunaise enz.

Een heel lekker variatie, die tijdens de mayo-test op de vega-beurs als beste eruit kwam, bereid je met de volgende (extra) ingrediėnten:
90 gram tofu naturel, 1/2 theelepel knoflookpoeder, snufje geelwortel, sojamelk en zonnebloemolie.

 

Deze recepten zijn ook beschikbaar in een handig uit te printen MS-Word-Formaat (ga naar Recepten in MS-Word-Formaat...).


 

Copyright © 2002 Lekker Plant-Aardig                                           
Aangepast: 2001-12-15