Lekker Plant-Aardig Forum

[ Startpagina | Inhoud | Zoeken | Inzenden | Antwoorden / Reaktie | Volgende | Vorige | Omhoog ]

Re: Vervanging van zuivel m.b.t. reumatische klachten

Van: Dennis
Email: morrien@dds.nl
Remote Name: dyn.dialup.c227140082.isd-holland.nl
Date: 22 Dec 2004
Time: 21:31:37

Inzending_Opmerkingen

Dag,

Ik reageer specifiek op het stukje van Sandra. Ik lees dat jij ook de ziekte van Bechterev hebt. Die is ook bij mij geconstateerd. Ik ben al lang niet meer onder behandeling van een reumatoloog omdat ik geen vooruitgang zag via een klassieke behandeling met ontstekingsremmers/pijnstillers. Ik ben op een dag gewoon gestopt met het slikken van die pillen. Wel gebruikte ik toen wiet (nog steeds maar minimaal) en deed ik vrij veel yoga-oefeningen. Wiet zorgt ervoor dat je je makkelijker ontspant en dat je de pijn op een andere manier ervaart; meer op een afstand. Een bijverschijnsel is natuurlijk de 'high', een toestand die veel mensen liever niet ervaren. Met een verdamper (een apparaat dat wiet 'verdampt' waardoor je geen rook (verbranding) inhaleert) is dat high-gevoel veel minder heftig (beheersbaar).

Anyhow: het ging hier om voeding: ik ben destijds gestopt met het eten van vlees en ik merkte al direct dat dat veel scheelde. Ik zorg ook dat ik meer onverzadigde vetten binnenkrijg, omega-vetzuren. Omdat ik me met wiet bezig hield, kwam ik er ook achter dat hennepzaad een volwaardig voedingsmiddel is (zit vaak ook in vogelzaad). Het bevat 20% eiwit en volgens een boekje de meest perfecte samenstelling van omega-vetzuren, er zit zelfs gamma-linoleenzuur in (dat -als ik het goed heb) in moedermelk voorkomt) en dat heeft regenererende eigenschappen. Je kunt de hennepolie in sommige natuurwinkels krijgen en ook andere hennepproducten zoals de hennepburger, hennepbrood, thee etc.

Ik weet niet of je ooit van het 'kick-ass dieet' hebt gehoord ? Dat is een dieet speciaal ontwikkelt voor Bechterev-patienten. De theorie erachter -voor zover ik dat nu even kan uitleggen- is dat je zo min mogelijk koolhydraten binnen moet krijgen, ofwel zetmeel. Van dat zetmeel leven bep. bacterieŽn in het lichaam, waarop ons immuunsysteem reageert. Als je ervoor zorgt dat die bacterieŽn zich nauwelijks kunnen voortplanten dan zal je immuunsysteem ook niet meer hoeven te reageren en zullen ontstekingen verdwijnen.

Ik heb dit dieet even geprobeerd, niet lang genoeg om te kunnen concluderen of het werkt, ik had wel het idee dat het werkte. Het 'vervelende' van dit dieet is dat je dus veel moet laten staan, waaronder brood, aardappel, macaroni e.d. Je moet juist veel groenten, fruit, vis, vlees, ei etc. eten.

Momenteel ben ik al een tijdje melkloos aan het leven, dus ook geen kaas (dat mis ik wel), af en toe eet ik nog kwark. Ik heb een boekje dat heet "melk, het witte vergif" en als je dat gelezen hebt, heb je niet echt trek meer in een glas witte motor.

Groetjes, Dennis

Laatst bijgewerkt: 23 August 2005