Lekker Plant-Aardig Forum

[ Startpagina | Inhoud | Zoeken | Inzenden | Antwoorden / Reaktie | Volgende | Vorige | Omhoog ]

Re: Vervanging van zuivel m.b.t. reumatische klachten

Van: Mia
Email:
Remote Name: 2proxy.home.nl
Date: 25 Mar 2004
Time: 20:55:46

Inzending_Opmerkingen

zie:

http://users.telenet.be/myprojects/gezondevoeding/gezondheid/arthritis.html

De rol van voeding bij rheumatoide arthritis:

Al jaren vermoedden mensen dat voeding een belangrijke factor is in de ontwikkeling van rheumatoide arthritis. Velen stellen een verbetering vast in hun toestand wanneer zij zuivelprodukten, citrusvruchten, tomaten, eierplanten en bepaalde andere voedingsmiddelen vermijden. 

Aanvankelijk was het bewijs hiervoor anecdotisch. Een vrouw van the Midwest had ooit last van pijnlijke arthritis. Vandaag blaakt zij van gezondheid, is zij slank en athletisch, en is haar athritis volledig verdwenen. Het leek erop dat zuivelprodukten de schuld waren van haar arthritis, want wanneer zij deze produkten uit haar dieet verwijderde, verdween de arthritis volledig. 

Een andere vrouw, van Wisconsin, stelde ook vast dat haar arthritis duidelijk verband hield met zuivelprodukten. Al was zij opgegroeid op een zuivel-boerderij, zij ervaarde dat het achterwege laten van zuivelprodukten de sleutel was tot het verzachten van haar symptomen. 

Een onderzoek van 1989 onder meer dan duizend arthritis patiŽnten toonte aan dat de voedingsmiddelen waarvan de meesten geloofden dat zij de toestand verslechten, rood vlees en suiker waren, alsook vetten, zout, caffeine en nachtschadeplanten (zoals tomaten en eierplant).3 Zodra deze hinderende voeding volledig achterwege gelaten wordt, treedt verbetering gewoonlijk in binnen een aantal weken. Zuivelprodukten zijn wellicht het meest storend, en het probleem is de zuivelproteÔne, eerder dan het vet, dus afgeroomde produkten zijn een even groot probleem als volle melk.4 

Een toenemend aantal onderzoeken toont aan dat bepaalde veranderingen in de voeding inderdaad helpen. Zo hebben meervoudig onverzadigde olieŽn en omega-3 supplementen een matig gunstig effect, en onderzoekers hebben vastgesteld dat een veganistische voeding heilzaam is.5 Verschillende studies hebben ook aangetoond dat gesuperviseerd vasten nuttig kan zijn.6 

Veganistische dieeten verlagen op drastische wijze de algemene hoeveelheid vet in de voeding, en veranderen ook de samenstelling van de vetten. Dit kan op zijn beurt een impact hebben op de immuniteitsprocessen die arthritis beÔnvloeden. De omega-3 vetzuren in groenten kunnen een sleutelfactor zijn, samen met het haast afwezig zijn van verzadigd vet. Het feit dat de patiŽnt ook gewicht verliest door een veganistisch dieet draagt bij tot de verbetering. 

Bovendien, zijn groenten rijk aan anti-oxidanten, die de vrije radicalen kunnen neutralizeren. Zuurstof vrije radicalen vallen talrijke delen van het lichaam aan en dragen bij tot hartziekten en kanker, en versterken het verouderingsproces in het algemeen, met inbegrip van de gewrichten. 

Ijzer werkt als katalysator, die de productie van deze gevaarlijke moleculen aanmoedigt. Vitamine C en E, die rijkelijk aanwezig zijn in een dieet op basis van groenten en granen, helpen deze vrije radicalen neutralizeren. Vlees levert een overlast aan ijzer, geen vitamine C, en zeer weinig vitamine E, terwijl groenten meer gecontroleerde hoeveelheden ijzer, en meer genereuse hoeveelheden van anti-oxidante vitaminen bevatten. 

Zowel als nuttig te zijn in de preventie van arthritis, zouden anti-oxidanten ook een aandeel kunnen hebben in het verlagen van de symptomen ervan. Sommige arthritis behandelingen, waaronder niet-steroÔdale anti-inflammatoire medicijnen, werken ten minste gedeeltelijk door het neutralizeren van vrije radicalen. Voor het grootste deel, zullen vitaminen en andere anti-oxidanten echter nuttiger zijn om schade te voorkomen alvorens zij optreedt, eerder dan in het behandelen van een ontstoken gewricht.7 

Een dieet op basis van fruit, groenten, granen en bonen lijkt daarom nuttig voor preventie, en, in sommige gevallen, voor het verbeteren van arthritis. 

(bron http://users.telenet.be/myprojects/gezondevoeding/gezondheid/arthritis.html)

Laatst bijgewerkt: 23 August 2005