Lekker Plant-Aardig Forum

[ Startpagina | Inhoud | Zoeken | Inzenden | Antwoorden / Reaktie | Volgende | Vorige | Omhoog ]

Re: vriendschapsbrood

Van: Marleen
Email:
Remote Name: d51120eb.cable.wanadoo.nl
Date: 20 Jun 2003
Time: 18:15:28

Inzending_Opmerkingen

Hoi, ik kwam zojuist op jouw vraag terecht. Heb zelf van de week een gedeelte beslag gekregen en heb op internet gezocht. Ik vond het volgende:

Vriendschapsbrood Dag 1: Startdeeg 200 gr. suiker, 125 gr. bloem, 5 gr. droge gist en 200 ml. melk (kamertemperatuur) mengen met een houten lepel, een schone theedoek erover en op een warme plaats wegzetten (niet in de oven).

Dag 2 en 3: Roer het deegmengsel 2 maal per dag met een houten lepel goed door. Schone theedoek erover en op een warme plaats wegzetten.

Dag 4: Het deegmengsel aanvullen met: 200 gr. suiker 125 gr. bloem 200 ml. melk (kamertemperatuur) Dit mengsel goed roeren met een houten lepel en met een schone theedoek op een warme plaats wegzetten.

Dag 5, 6, 7, en 8: Roer het deegmengsel 2x per dag goed door met een houten lepel en met een schone theedoek erover op een warme plaats wegzetten.

Dag 9: Het deegmengsel aanvullen met: 200 ml. melk (kamertemperatuur), 200 gr. suiker en 125 gr. bloem Dit mengsel goed doorroeren met een houten lepel en dit daarna over 4 bakjes verdelen. 2 bakjes hou je voor jezelf. En om te bakken en het andere bakje gebruik je als je nieuwe startdeeg. Het deeg om op dag 10 te gaan bakken, zet je weer terug in je beslagkom met een schone theedoek erover en op een warme plaats wegzetten. Jouw nieuwe startdeeg in het 2e plastic bakje kun je invriezen tot nader gebruik of je kunt het in een andere beslagkom overzetten en je verzorgt en voed dit startdeeg als bij dag 2 en 3 staat beschreven tot en met dag 10. De overgebleven 2 bakjes met startdeeg geef je weg aan goede vrienden met een kopie van dit recept.

Dag 10: Oven voorverwarmen op 170 graden Groot cakeblik invetten (eventueel met kristalsuiker bestrooien (het teveel aan suiker uit het bakblik kloppen).

Mixen in een kom: 3 eieren 200 gr. suiker

Toevoegen: 250 gr. bloem 2 theelepels kaneelpoeder 50 ml. olie 200 gr. gemengd: rozijnen en gehakte noten (bijv. studentenhaver) 1 grote appel - stukjes gesneden 2 theelepels bakpoeder Dit alles goed en luchtig omscheppen tot een egaal geheel, dan het deeg van dag 9 erbij doen en weer luchtig omscheppen. Het mengsel in het cakeblik overgieten en in de oven zetten. Baktijd is 60-70 minuten. Controleren of de cake droog is door er een sateprikker in te steken, is het nog nat, nog even doorbakken. Is "Herman" gaar, dan op een rooster uitstorten en goed aflaten koelen.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Mijn "Herman" heb ik vandaag voor het eerst "gevoerd". Ben reuze benieuwd wat er volgende week uiteindelijk uit komt!

Succes en groetjes, Marleen

Laatst bijgewerkt: 23 August 2005