Lekker Plant-Aardig Forum

[ Startpagina | Inhoud | Zoeken | Inzenden | Antwoorden / Reaktie | Volgende | Vorige | Omhoog ]

problemen vegetarisch/veganistisch eten bij andere en in restaurants

Van: D.
Email:
Remote Name: kf-ijss-cb01-0237.dial.kabelfoon.nl
Date: 31 Mar 2003
Time: 19:50:14

Inzending_Opmerkingen

Ik probeer sinds enkele weken helemaal geen dierlijke producten meer te eten, behalve honing (want daar zie ik eerlijk gezegd geen nadeel aan). Ik draag nog wel leren schoenen en wollen truien... dus ik ben eigenlijk geen veganist maar gewoon vegetariŽr, maar de 'gemiddelde Nederlander' denkt dat iedere vegetariŽr wel kaas e.d. eet dus noem ik het voor het gemak maar veganist.

Ik was al heel lang vegetariŽr en at/dronk sowieso al weinig dierlijks, maar nu heb ik besloten dat ik (voorlopig) dus helemaal geen zuivel, kaas, yoghurt, ei etc. meer eet. Mijn motivatie hiervoor is: milieu, energieverspilling, gezondheid, voedselverdeling/derde wereld en dierenwelzijn. Zie http://www.lekkerplantaardig.net/achtergr.htm

Op zich gaat het allemaal prima zo lang ik gewoon eet wat ik zelf heb gekocht. Ik kijk altijd naar de ingrediŽnten en ik koop alles in de natuurvoedingswinkel (biologisch), dus het is heel simpel. Er is eigenlijk weinig veranderd.

Probleem is alleen als ik bij iemand anders of in een restaurant o.i.d. eet. Ook op m'n werk heb ik regelmatig een vergadering o.i.d. met lunch (of soms diner). Voor veel mensen schijnt het heel moeilijk te zijn om iets originelers te bedenken dan kaas kaas en kaas voor vegetariŽrs. :-( Hebben jullie die ervaring ook? Met name broodbeleg schijnt moeilijk te zijn. Ik heb nu al een paar keer meegemaakt dat mensen (zowel familie van me als restaurants) me vragen wat ik dan in vredesnaam WEL eet en wat ik dan op brood doe (ik verwijs dan naar http://www.lekkerplantaardig.net/broodbel.htm ).

Mensen begrijpen er niks van. Je moet ook altijd uitleggen waarom je al die dingen niet eet en iedereen vindt het maar raar. De hele samenleving zit zo ontzettend vastgeroest aan het eten van dierlijke eiwitten en vetten (denk alleen al aan de 'onvermijdelijke' barbecues...) alleen maar "omdat het lekker is". Als ik aan iemand vraag waarom hij/zij vlees eet is dat meestal het enige antwoord "omdat het lekker is" of soms "omdat men denkt dat het gezond is". Men vindt het raar als je er naar vraagt; "het is toch vanzelfsprekend om dierlijke producten te eten, dat hoort erbij, dat zijn we gewend."

Ik vind dat zo raar eigenlijk, dat mensen zo ontzettend veel dierlijke dingen eten en er niet bij stilstaan dat er ook zoveel lekkere gezonde plantaardige dingen zijn! ... Heel veel dingen zijn ook gewoon helemaal niet bekend. Dat komt misschien ook doordat veel plantaardige producten alleen maar in de natuurvoedingswinkel verkocht worden en niet in de supermarkt. Als je bij de ingrediŽnten kijkt van 'supermarktproducten' dan zit er bijna overal wel iets dierlijks in! Melkpoeder, ei, gelatine e.d. kom je in de gekste dingen tegen, soms waar je het helemaal niet verwacht; niet alleen in koek en snoep, maar ook in soepen, sauzen, vegetarische burgers/ballen, sandwichspread, kant-en-klaarmaaltijden (eet ik nooit...) etc. etc. Terwijl dat bij producten uit de natuurvoedingswinkel gelukkig veel minder vaak zo is. Ik kom dan ook regelmatig tegen dat ik iets 'vegetarisch' voorgeschoteld krijg, waar dan toch zuivel of ei ofzo in blijkt te zitten.

Mijn conclusie (tot nu toe): het is haast niet te doen om (streng, volledig) veganist te zijn als je ergens anders dan thuis eet! Ik vrees ook voor de komende vakantie... in het buitenland is vaak nog minder te koop dan in Nederland (zelfs simpele tahoe hebben ze lang niet overal) en restaurants begrijpen soms niet eens dat ham of kip geen vlees is, laat staan dan ze begrijpen dat kaas niet vegetarisch is...

Hoe zijn jullie ervaringen hiermee en heeft er iemand tips hoe je hiermee omgaat, met eten in restaurants en bij andere mensen?

Laatst bijgewerkt: 23 August 2005